Потребни состојки
1 кг. Компири
50 гр. путер
6 ленти сланина
1 лажица брашно
3 дл. бистра супа
100 мл. павлака
1 китка магдонос
1 лажица копар
Сол и црн пипер
Припрема:
Излупете ги компирите и сварете ги во солена вода, па изцедете ги, почекајте да се изладат и исечете ги на коцки. Во тава на оган загрејте го путерот, испржете ја сланината, па извадете ја од тавата.
Во преостанатата маснотија сипете лажица брашно и постојано мешајте за да не загори. Додајте 3 дл. супа и мешајте се додека смесата не се згусне. Тргнете ја тавата од оган, додајте ситно сецкан магдонос и копар, сол и црн пипер, и промешајте, па додајте ја павлаката и повторно промешајте се додека смесата не се соедини.
Вратете го тавчето на шпорет и гответе на многу тивок оган без смесата да зоврие. По 10тина минути додајте ја ситно сецканата сланина и компирите и гответе со постојано мешање уште 5 минути. Послужете додека е топло. Добар апетит!