Баклава со фстаци и сос од цимет и мед

popara6 декември, 20111min00
baklava-1

Потребни состојки:

500 гр. шеќер

8 лажици шеќер

50 гр. мед

250 мл. вода

2 лажички мелен цимет

150 гр. исчистени фстаци

50 гр. путер

1 пакување кори

Припрема:

Во тенџере ставете го шеќерот, медот и циметот и гответе на средна температура со постојано мешање, се додека целосно не се растопи шеќерот, а потоа оставете го сирупот да се излади.

Во блендер ставете 2 лажици шеќер и фстаците и миксирајте ја смесата се додека фстаците целосно не се издробат. Потоа додадете 6 лажици шеќер и промешајте. Растопете го путерот.

Загрејте ја рерната на 180 степени целзиусови и со зејтин намрсете ја тавата за печење. Ставете една кора, па намачкајте ја со зејтин и посипете ја со една лажичка од смесата со фрстаци. Постапката повторувајте ја се додека не ги потрошите корите и смесата со фстаци. Со остар нож исечете ја баклавата на ромбови и печете ја на температура од 180 степени околу еден час.

Откако баклавата ќе се испече, извадете ја со рерна и врз неа рамномерно истурете го претходно подготвениот сируп. Оставете сирупот да се впие околу 2 часа, па послужете.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma