Состојки:
– 2 дл. Млеко
– 2 дл. Вода
– 1 квасец
– 1 мало кашиче шеќер
– 1 мало кашиче сол
– 1 јогурт
– 1 дл. зејтин
– 900 гр. брашно
– 2 жолчки
– 1 маргарин
– Еурокрем
– Чоколадо
Подготовка
Направете смеса од вода, млеко, шеќер и квасец. Кога ќе надојде квасецот, замесете тесто со 900 грама брашно, зејтин, јајца, сол, јогурт. Тестото треба да биде меко. Поделете го во осум парчиња и оставете го да постои 5 минути. Една по едно парче поминете ги со сукало и 7 од нив намачкајте ги со маргарин.
Редете ги парчињата едно врз друго, а најгоре ставете го тоа ненамачканото. Направете голем круг, поделете го на триаголници, ставете еурокрем и завивајте ги во кифли.
Намачкајте ги со жолчката и оставете ги да стојат еден час на ладно. Печете ги во загреана рерна. Кога ќе се оладат натопете ги во топло чоколадо.
One comment
Web Design Sydney
12 декември, 2011 at 12:25
Prevkusno izgleda , fala !