Француски бомбони

popara18 декември, 20111min00
francuski bomboni

Потребни состојки:

За бомбони:

200 гр. мелени смокви

200 гр. суво грозје

300 гр. шеќер

100 гр. сецкани ореви

100 гр. мелени ореви

200 гр. мелени бисквити

200 гр. желе бомбони

За глазура:

2 лажици џем од кајсии

500 гр. фондан

200 гр. чоколадо

Припрема:

Во тенџере на оган со 100 мл. вода ставете го шеќерот да се растопи, па тргнете го тенџерето од оган.

Во тенџерето со стопениот шеќер ставете ги сите состојки за бомбоните. Мешајте се додела смесата не се соедини, па направете кора со дебелина од два сантиметри.

Премачкајте ја кората со џемот од кајсии, па нанесете го фонданот и преку него нанесете глазура од чоколадо. Исечете на парчиња долги и широки еден сантиметар, па ставете ги во фрижидер да се изладат и стегнат. Добар апетит!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma