Торта со праски и лешници

popara6 јануари, 20121min00
11112222222222222222222222222

Потребни состојки:

11 јајца

6 лажици шеќер

550 гр. шеќер во прав

5 лажици брашно

250 гр. сецкани лешници

500 гр. суво грозје

2 пудинга од ванила

400 мл. млеко

1 маргарин

1 голема конзерва со праски

200 гр. конзервирани јагоди

Шлаг

Припрема:

Прва кора: Изматете 5 белки со 5 лажици шеќер, додадете 5 жолчки и 5 лажици брашно. Изматете ја смесата па ставете ја во тава обложена за печење и печете околу 30 минути на температура од 200 степени, односно се додека пандишпанот не се лепи.

Втора кора: Изматете 6 белки со 300 гр. шеќер во прав, додадете ги сецканите лешници и сувото грозје. Изматете ја смесата па ставете ја во тава обложена за печење и печете околу 30 минути на температура од 200 степени, односно се додека пандишпанот не се лепи.

Фил: Изматете 6 жолчки со 6 лажици шеќер и смесата ставете ја да се зготви на пареа, па оставете да се излади. Сварете го пудингот со млекото и оставете го да се излади. Изматете го маргаринот и 250 гр. шеќер во прав, па додадете го пудингот и филот со жолчки и изматете со миксер.

Ставете ја првата кора, па премачкајте ја со половина од филот, наредете половина конзерва праски, па ставете ја втората кора и премачкајте ја со остатокот од филот. Премачкајте ја тортата со шлагот и декорирајте со остатокот од праските и јагодите. Добар апетит!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma