Потребни состојки:
4 филети лосос
2 млади кромидчиња
1 кромид
Неколку ливчиња нане
2 лажици ситно сецкан кориандер
125 мл. сок од лимон
100 гр. печени кикирики
60 гр. шеќер
2 лажици сос за риба
2 лажици рендан корен од ѓумбир
1 јаболко
Масло за јадење
Морска сол
Припрема:
Филетите од лосос добро зачинете ги со солта и пржете ги на скара се додека не потемнат.
Јаболкото излупете го и исецкајте го на тенки ленти па ставете го во посебен сад. Исецкајте го кромидот, младиот кромид и додајте ги во садот заедно со нането, коријандерот и сокот од лимон.
За сосот, ставете го коренот од ѓумбир, кикириките, и шеќерот во тавче и гответе се додека шеќерот целосно не се растопи. Откако ќе зоврие смесата, тргнете ја настрана и оставете ја да се излади.
Во чинијата за сервирање ставете една испржена филета. Врз неа ставете од салатата со нане и кромид, а одозгора прелијте со сосот. Добар апетит!