Потребни состојки:
За тесто:
300 гр. брашно
½ прашок за пециво
Малку сол
6 лажици вода
2 лажици шеќер во прав
150 гр. маргарин
За фил:
400 гр. боровници
1 лажица цимет
80 гр. мелени ореви
50 гр. шеќер во прав
1 ванилин шеќер
1 лажица лебни трошки
1 жолчка
Шеќер во прав
Припрема:
Брашното помешајте го со прашокот за пециво, шеќерот, маргаринот и солта, па додадете ја водата и замесете тесто, па тестото оставете го да отстои во фрижидер 30 минути.
Измијте и исцедете ги боровинките. Поделете го тестото на два дела. Едниот дел распоредете го во намрсен и набрашнет калап – прекријте го дното и страните на калапот со тесто.
Врз тестото посипете лебни трошки и боровинки. Потоа посипете цимет, шеќер во прав, ванилин шеќер и ореви. Од преостанатото тесто расукајте кора и покријте ја питата со кората. Површината премачкајте ја со разматена жолчка и избодете ја со вилушка. Печете во загреана рерна на температура од 180 степени 40тина минути. Откако питата ќе се испече, посипете ја со шеќер во прав. Добар апетит!