Баклава со лешници

popara15 март, 20121min00
baklava

Потребни состојки:

12 кори

250 гр. маргарин

200 гр. лешници

80 гр. суво грозје

Мускатно оревче

За сируп:

300 гр. шеќер

500 мл. вода

1 ванилин шеќер

Сок од 1 лимон

Припрема:

На дното на тавата за печење ставете растопен путер, па ставете 4 кори исечени во големина на тавата, а меѓу сите нив нанесете растопен путер. Потоа ставете една кора, попрскајте ја со растопен путер, мелени лешници, рендано мускатно оревче и суво грозје, па прекријте со друга кора. Постапката повторете ја со следните 4 кори. Одозгора ставете ги останатите 4 кори, а помеѓу нив попрскајте само растопен маргарин.

Исечете ја баклавата на коцки или ромбови, прелијте ја со преостанатитот растопен путер и печете во загреана рерна на температура од 200 степени се додека баклавата не добие румена боја.

Во тенџере на оган растопете го шеќерот, ванилиниот шеќер, сокот од лимон и водата за да добиете сируп, па оставете го да се излади.

Откако баклавата ќе се испече, прелијте ја со изладениот сируп и оставете ја да отстои 2 до 3 часа. Добар апетит!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma