Потребни состојки:
12 кори
250 гр. маргарин
200 гр. лешници
80 гр. суво грозје
Мускатно оревче
За сируп:
300 гр. шеќер
500 мл. вода
1 ванилин шеќер
Сок од 1 лимон
Припрема:
На дното на тавата за печење ставете растопен путер, па ставете 4 кори исечени во големина на тавата, а меѓу сите нив нанесете растопен путер. Потоа ставете една кора, попрскајте ја со растопен путер, мелени лешници, рендано мускатно оревче и суво грозје, па прекријте со друга кора. Постапката повторете ја со следните 4 кори. Одозгора ставете ги останатите 4 кори, а помеѓу нив попрскајте само растопен маргарин.
Исечете ја баклавата на коцки или ромбови, прелијте ја со преостанатитот растопен путер и печете во загреана рерна на температура од 200 степени се додека баклавата не добие румена боја.
Во тенџере на оган растопете го шеќерот, ванилиниот шеќер, сокот од лимон и водата за да добиете сируп, па оставете го да се излади.
Откако баклавата ќе се испече, прелијте ја со изладениот сируп и оставете ја да отстои 2 до 3 часа. Добар апетит!