Состојки:
За тесто:
350 гр брашно
Лажичка прашок за пециво
75 гр шеќер
170 ладен пуер
1 јајце
50 мл млеко
За прелив:
2 тегли компот од вишни
40 гр густин
220 гр шеќер
½ ќесичка цимет
2 лажици амарета
Подготовка:
- Помешајте брашно со прашок за пециво. Додате шеќер, исечкан путер, јајце и млеко и се измешајте во изедначено тесто. Завиткајте го во фолија и оставете го 30 минути во фрижидер.
- Исцедете ги вишните и зачувајте го сокот. Во 100 ml сок дополнете 500 ml вода. Изматете го густинот во 3 лажички од добиениот сок, а во остатокот згответе го ПРУТ цимет и шеќер. Измешајте го густинот, ставете го на рингла и додадете ги вишните. По кратко време тргнете го од рингла и извадете го ПРУТ цимет. Измешајте го и амарето.
- Загрејте ја релната на 180 степени.
- Одмотајте го тестото од фрижидерот на работна површина со брашно и отсечете круг. Ставете го тестото во тава и исечете го рамномерно на ивиците. Преку тестото ставете ги вишните и одозгоре ставете ги линиите кои ги имате од остатокот на тесто. Печете го колачот околу 40 минути, извадете го и штом се излади исечете го на парчиња и послужете.