Состојки за 12 порции:
За тесто:
- 350гр. – исецкано чоколадо за готвење.
- 175гр. – путер, исецкан на 6 делови.
- 5 поголеми јајца.
- 1 шоља шеќер.
- 2 кес.ванилин шеќер.
- ¼ лажичка сол.
- ¼ шоља – какао во прав.
За глазура:
- 115гр. Чоколадо за готвење.
- 40гр. Путер
Начин на подготовка:
Тесто:
Премачкајте со зејтин , округол калап за колачи со печник околу 22см и загрејте ја рерната на 150ц.
На пареа стопете ги чоколадото и путерот и соединете ги.
Во чинија со миксер заматете јајца, шеќер, ванила, сол и 2 лажици топла вода.
Миксирајте на средна брзина додека смесата не стане светла и не се згусне дупло.(миксирајте околу 2 мин.).
Намалете ја брзината и додадете ја чоколадната смеса.
Појачајте ја брзината и миксирајте 30сек.
Потоа додадете го какаото и миксирајте уште 30 сек.
Налејте ја смесата во калапот и печете 40 – 45 мин.
Со чечкалица проверете дали е готово тестото, ако е мокра со неколку трошки тогаш е готово тестото.
Оставете го на страна да се олади, 30 мин.
Со метална шпакла одвојте ја тортата од плехот и ставете ја на метална решетка да се олади потполно.
Префрлете на тањир, покријте и оставете, на барем 6 часа во фрижидер.
Глазура:
Стопете го чоколадото и путерот на пареа.
Замешајте и прелијте преку ладната торта.
Распоредете го со шпакла.
Оставете во фрижидер на 20 – 40 мин.додека да се стврдне чоколадото.
При служење ставете ја тортата на собна температура барем 20мин.
Пријатен апетит…
One comment
caci
9 мај, 2012 at 17:44
super e,se topi vo usta:))))))))