Потребни состојки:
За тесто:
- 400гр Брашно
- 200гр Маргарин
- 1 кесичка ванилин шеќер
- Сол
- 1 до ½ дл. Ладна вода
За фил:
- 400мл. млеко
- 1 пудинг од ванила.
- 4 лажици шеќер
- 125гр Маргарин
- 50гр шеќер во прав
- 400гр шумско овошје
Начин на подготовка:
- Се става брашно во сад и се додава ванилин шеќер и сол. Добро се промешува и се додава маргаринот. Се мати со лажица. Се додава вода (постепено) и се меси додека да се добие меко тесто кое не се лепи за рацете. Направете топка од тестото и оставете ја да стои барем половина час.
- Да се растегне тестото (на побрашнета маса), ка круг малку поголем од тавата. Во плехот намачкан со маргарин се става растегнатото тесто и се ивлекуваат ивиците. Се пече кората на 200C. додека не порумени.
- Се вари пудингот. Се мати маргарин во прав шеќер и се мати во оладениот пудинг. Во блендер се миксираат 300г овошки и се мешаат со смесата од фил.
- Се претура филот во плкехот со кората. Се прави желе по упатството, од кесичката. 100г овошје се меша со желето и се прелива преку колачот. Се става во фрижидер да се стврдне.