Потребни состојки:
- 1 главица кељ
- ½ кг Мелено јунешко
- ½ кг Мелено свинско
- 200гр Сланина
- 4 лаж. ориз
- 5 – чена лук.
- 1 глав. Кромид.
- 1 јајце.
- Сол.
- Бибер.
- Зачин од сув зеленчук
- 1 морков
Начин на подготовка:
- Во вода ставете малку сол, шеќер и оцет, кога ќе зоврие потопете ги листовите од кељ. Кога ќе омекнат одма ставете ги во ладна вода(за да ја задржат злената боја). Исцедее, и отсечете го тврдиот, коренест дел.
- Сланината наситнете ја поситно и измешајте ја со месото. Додадете ориз, јајца, испасираниот лук, изремдан морков и зачинете по вкус.
- Во секој лист ставете по две лажици мастрав. Завиткајте ги сармите, вовлечете ги краевите и наредете ги во садда се варат. Се налеваат со вода, им се додава зачин Ц, и се варат додека не омекне кељот.
Пријатен апетит…