Запечен компир со сирење

popara14 јуни, 20121min00
recept

Потребни состојки:

  • 500гр компир
  • 750гр келераба
  • 2 страка праз
  • Сол, бибер
  • рендано морско оревче
  • црвен пипер
  • 200 гр овчо сирење
  • 1 чешне лук
  • 100мл слатка павлака
  • 100мл млеко
  • 3 јајца
  • 2 лажици масло

Начин на подготвување:

  1. Исечете ги келерабата, компирот и празот на парчиња. Варете ги компирот и келерабата 5 минути и пред крај додадете го празот. Исцедете, додадете сол, бибер, зачинете со морско оревче и црвен пипер. Загрејте ја рерната на 180с.
  2. Исецкајте го сирењето и измешајте. Со лукче тријте во садот за печење…Потоа истурете го зеленчукот и сирењето.
  3. Изматете павлака, млеко, јајца, сол, бибер, морско оревче и црвен пипер, па прелијте го јадењето. Исецкајте путер на парчиња и додадете го врз јадењето. Печете околу 25 минути.

Совет: Ова јадење ќе биде уште поинтересно ако го подготвите во 4 мали огноотпорни садчиња.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma