Овошен сутлијаш

popara8 јули, 20121min00
ovosen-sutlijas

Потребни состојки:

  • 250гр ориз
  • 6 лажици шеќер
  • 500мл млеко
  • Пудинг од ванила
  • 150гр кајсии
  • 1л вода

За декорација:

  • 300гр исчистени кајсии
  • 50гр шеќер
  • 100мл вода

Начин на подготовка:

Оризот со водата варете го додека не омекне, и скоро целата вода да испари. Пудингот изматете го со малку млеко. На оризот додадете шеќер и разматениот пудинг. Варете на тивок оган и постепено додавајте млеко се додека не добиете соодветна густина. За поредок сутлијаш додадете повеќе млеко. Сутлијашот, додека е сеуште топол, истурете го во пирамида калапи и оставете да се олади. Ставете да се вари шеќер со вода, па додадете кајсии исечени на парчиња. Кратко варете и оладете. Оладениот сутлијаш извадете го од калапот и послужете го прелиен со варени кајсии.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma