Торта од сирење и боровинки

popara10 јули, 20121min00
torta

Подлога од бисквити и ораси:

  • 250гр бисквит со путер
  • 100гр ораси
  • 100гр путер

Оревите со бисквитите сматете ги во мултипрактик, потоа намалете ја брзината и додадете стопен путер и оставете додека не се направат трошки. Потоа смесата ставете ја во калап за торта (22см), малку подигнете ги крајчињата и ставете ја во замрзнувач.

Крем:

  • 500гр крем сирење
  • 450гр кисела павлака
  • 200гр шеќер
  • 4 јајца
  • 1 кесичка ванилин шеќер
  • ¼ чаши (250мл) брашно
  • 250гр замрзнати боровинки

Добро измешаното сирење, павлака и шеќер и полека додадете едно по едно јајце и пола количина брашно. Потоа смесата ставете ја во подготвениот калап со бисквити. Во останатиот дел од брашното додадете ги замрзнатите боровинки, измешајте ги и потоа додадете ги врз тортата.

Ставете ја тортата во загреана рерна на 160 степени околу 90 минути.

Тортата во средина ќе остане малку мека и токму тоа е знак дека е готова. Така треба да остане, бидејќи додека се лади тортата ќе спласне, да биде навистина вкусна и кремаста.

Прелив:

  • 300гр џем од боровница
  • Сок од 2 лимона

Во сад, згрејте го џемот, додадете сок од лимон и прелијте ја тортата. По желба можете да украсите со свежи боровинки.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag