Пудинг со јагоди

popara12 јули, 20121min00
puding so jagodi

Потребни состојки:

  • 4дл кисело млеко со ниска масленост
  • 1,5дл слатка павлака
  • 4 лажици шеќер
  • 125гр шумски јагоди
  • 10 парчиња бисквити (во форма на срце)
  • 12гр желатин во лисја

Начин на подготовка:

Листовите желатин потопете ги во ладна вода да омекнат, потоа исцете ги и ставете ги во посебен сад. Додадете две лажици слатка павлака и шеќер и варете на умерена температура додека не добие густа, хомогена маса. Почекајте да се олади, додадете кисело млеко и промешајте.

Направете шлаг од преостанатата павлака и помешајте го со кремот од кисело млеко. Додадете исчистени шумски јагоди и 2 издробени бисквити и уште еднаш промешајте ги сите состојки да се соединат.

На дното од чашите ставете по еден бисквиот во облик на срце, преку него сипете ја подготвената смеса и чувајте неколку часа во фрижидер добро да се стегне. Чашите со оладениот пудинг извадете ги од фрижидер и наредете ги на неколку минути во плех наполнет со топла вода. На овој начин полесно ќе го извадите пудингот од чашите. Сервирајте со бисквит и свежи шумски јагоди.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma