Потребни состојки:
- 400гр бисквити со путер
- 200гр растопен путер
- 3 лажици сецкани ораси
- За фил:
- 10 листови желатин
- 500гр посно крем сирење
- кесичка ванилин шеќер
- 3 лажици сок од лимон
- 60гр шеќер во прав
- 400мл слатка павлака
- 2 зрело манго
- овошје за декорација по избор
Начин на поготовка:
Убаво измешајте го бисквитот на машина или во кеса со помош на сукало. Измешајте ги бисквитите со путер и ораси. Обложете го плехот за торта со хартија за печење и покријте го дното со смеса од бисквити. Оставете во фрижидер околу 60 минути.
Потопете го зелатинот. Испасирајте еден манго во блендер. Помешајте го сирењето со ванилин шеќер, сок од лимон и шеќер во прав. Исцедете го желатинот и растворете го во тава. Помешајте го желатинот и 2 лажици крем сирење, па потоа измешјате го и остатокот од крем сирењето. Штом смесата почне да се згуснува, додадете манго и измешајте изматена слатка павлака. Сипете ја смесата преку кората и оладете ја во фрижидер околу 3 часа.
Испасирајте го и другото манго и помешајте со веќе подготвениот желатин. Прелијте ја тортата и оставете желето добро да се стегне. Украсете со овошје по желба.