Потребни состојки:
- Сом од 1кг
- зеленчук
- 200 г шампињони или буковки
- 1 лажица брашно
- 2 јајца
- 3дл млеко
- 2 лажици павлака
- лимон
- масло
- путер
- сол
Начин на подготовка:
- Измиена и исчистена, рибата исечете ја во вид на шницли, посолете ги, полијте ги со сок од лимон и оставете ги околу 1 час. На врело масло пропржете го лукот, додадете измиени, исчистени и исецкани печурки, и динстајте ги да омекнат. Потоа, исецкан и исчистен зеленчукот се додава во поголем сад со вода, се посолува и кратко се вари заедно со рибата. Во огноотпорен сад се истураат печурките и се редат одозгора парчињата риба.
- Да се направи бешамел сос од малку путер, лажица брашно и млеко. Се додава жолчка од јајце, павлака. Со овој сос се прелива рибата, се посипува сецкан магдонос и се става во рерна д асе испече.