Начин на подготовка:
- Пипер по вкус
- 1 морков
- 6 гранчиња нане
- малку сол
- 2 лажици масло
- 50 гр грашок
- 400гр таглиатели
- 100гр жунка
- 1 лажица кисела павлака
Потребни состојки:
Ставете го грашокот да се вари. Излупете го морковот и исечете го на траки. Исечете ја и жунката на траки со ширина како што се таглиателите. Одвоите ги ливчињата од нането и ситно исецкајте ги. Во една тава, на оган загрејте лажица сончогледово масло. Во тавата ставете ја шунката и пропржете ја. Потоа извадете ја. Испрежете го и морковот, најмногу 5 минути. Тргнете го од шпоретот и додадете нане. Ставете ги тестенините да се варат. Кога ќе се свари грашокот додадете кислеа павлака и 2-3 лажици вода. Промешајте и оставете да се загрее. Додадете ги шунката и морковот, и потоа посолете и ставете пипер по вкус.
Откако ќе се направат и тестенините, полијте ги со оваа смеса, и можете да декорирате со нане.