Потребни состојки:
За фил:
- 200гр пилешко бело месо
- главица кромид
- 50гр крем сирење
- 50гр сирење
- магдонос
- половина лажичка сенф
- сол, бибер
За тесто:
- 250 мл млеко
- 250мл супа или вода
- лажичка сол
- 100гр путер
- 350гр брашно
За поховање:
- 2 белки од јајца
- презла
- масло
Начин на подготовка:
Сварете го белото месо заедно со исецканиот кромид. Месото и кромидот извадете ги, а течноста сочувајте ја. Кога пилешкото малку ќе се олади, исецкајте го на коцки, а потоа со раце одвоете го. Сварениот кромид исечете го и измепајте го со пилешкото. Додадете крем сирење и сирење, сецкан магдонос, сенф, сол и бибер по вкус. Смесата оставете ја во фрижидер. Во тенџере ставете 250 мл течност во која се вареше пилешкото, 250 мл млеко, сол и путер, па оставете да проврие. Додадете го брашното и енергично матете со дрвена лажица триесетина секунди. Тестото ставете го на работната површина да се олади. Месете го тестото и формирајте цилиндер со должина околи 50см, па исечете го на 28 еднакви парчиња. Парчињата ставете ги на работната површина и со дланките формирајте кругови. Во средината ставете малку фил, краевите подигнете ги и споете ги да се формира шпиц. Батачињата натопете ги прво во пенасто иматени белки, а потоа во презла. Наредете ги во послужавник и вратете ги во фрижидер на половина час. Пржете ги во врело масло додека не поруменат, околу 5 минути. Сервирајте ги топли со салса или павлака.
2 comments
besa
15 ноември, 2012 at 15:16
Ne samo sto izgledaat ubavo, tuku se i prevkusni. Ne se teski za podgotovka samo sto baraat vreme i malku trpenie, megutoa vredat za sekoja potrosena minuta. Probajte!
rumena
25 октомври, 2012 at 08:26
mnogu interesni i dekorativni mi izgledaat.