Потребни состојки:
- 500гр говедско месо
- 30гр путер
- 200гр кромид
- 1 лажица црвен пипер
- 500-600мл вода
- 80гр ориз
- 100гр пченка
- 200гр замрзнат грашок
- пиперки
- 4 жолчки од јајце
Начин на подготовка:
Говедското месо исечете го на коцки и кратко пропржете на растопен путер. Додадете исецкан кромид, заедно динстајте пет минути, па тргнете од оган. Измешајте со црвен пипер, половина од количината на вода и продолжете да готвите додека месото не омекне. Потоа додадете го оризот, пченка, грашок, пиперка исечена на коцки и истурете ја перостанатата вода. Продолжете со варење уште околу 20 минути оризот да омекне. Пред крај измешајте ги разматените жолчки и гответе уште пет минути.