Може и да е малку смело да нудиме рецепт за сладолед, но ова е вистинското време тој да биде подготвен од тиква.
Потребни состојки:
- 200 гр печена тиква
- 1 стапче ванила или 1 лажичка ванилин шеќер
- 200 гр павлака 35%
- 3 лажици шеќер во прав
- 3 лажици густ јогурт
- за бисквити:
- 3 белки од јајца
- 1 чаша шеќер
- 1 чаша брашно
- 60 гр растопен путер
- 1 лажица сусам
- 1 лажица филирани бадеми
- за карамел:
- ½ чаша шеќер
- вода
Начин на подготовка:
1.Тиквата се пасира. Измешајте шеќер и ванилин шеќер и додете ги јогуртот и тиквата. Смесата се става во покриен сад во замрзнувачот. Се меша по еден час, додека се зацврсти.
2.За бисквитите, изматете ги белките и шеќерот, додадете го брашното, промешајте и додадете го полека маслото. Смесата се става за 30 мин во фрижидер. Потоа, врз хартија за печење од неа се формираат триаголници. Посипете со снегулките и сусам. Пече се 5 – 8 мин. во рерна, загреана до 200 ° С
3.За карамел: шеќерoт и водата се ставаат во тава на силен оган. Не се меша додека не почне да се карамелизира шеќерот. Кога ќе добие светло кафена боја, се лади околу минута и со лажица се цртаат линии врз хартија за печење. Ако се остави да се зацврсти околу легнато стаклено шише карамелот ќе се добие таква форма.
4.Сладоледот се служи со бисквити и парчиња карамел.