Потребни состојки:
за кора:
- 5 јајца
- 10 лажици шеќер
- 10 лажици вода
- 160 г брашно
- 120 г мелени ореви
- 2 лажици какао
- 1 прашок за печиво
за фил:
- 2 јајца
- 4 лажици шеќер
- 4 лажици густин
- 400 мл млеко
- 3 лажици ликер „Бејлис“
- 200 г путер
- 100 г шеќер во прав
а прелив:
- 300 мл млеко
- 50 г кафеав шеќер
- 100 мл Бајлис ликер
- шлаг за украсување
Начин на подготовка:
1. За подготовка на кората, најпрво со миксер убаво изматете ги шеќерот и јајцата. Кога ќе добиете хомогена смеса додадете ги и останатите состојки и рачно измешајте ги. Сипете ја смесата во кружен калап и печете 30 минути на 180 Целзиусови степени. Кога ќе се испече исечете го на три еднакви кругови.
2. За подготовка на филот изматете ги двете јајца, шеќерот, густинот и ликерот. Млекото ставете го да зоврие, а потоа во него додадете ја смесата од другите состојки. Мешајте на оган додека не ја добиете потребната густина. Путерот и шеќерот во прав изматете ги со миксер и откако другата смеса ќе се олади, додадете ги и нив во неа. Убаво измешајте.
3. За подготовка на преливот сите состојки ставете ги во тенџере на оган и оставете ги убаво да се соединат.
4. Ставете еден дел од пандишпанот на послужавник, посипете го со преливот, намачкајте го со подебел слој од филот и поклопете го со друг дел од пандишпанот. Повторете го истото и со последниот круг од пандишпанот. По избор декорирајте со шлаг.