ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
За пандишпан:
5 јајца
5 лажици шеќер
5 лажици брашно
5 лажици какао
1 ванилин шеќер
1 лажичка прашок за пециво
За фил:
200 ml слатка павлака
2 лажици мед
½ ќесичка желатин
4 лажици вода
За глазура:
50 грама чоколадо за готвење
2-3 лажици млеко
2-3 лажици зејтин
ПОДГОТОВКА:
Се матат жолчки, шеќер и ванилин шеќер. На тоа се додаваат брашното, какаото и прашокот за пециво. Белките се матат посебно и двете густи смеси се спојуваат. Смесата се става на обложен плех со хартија и сето тоа се пече 15 минути на 180 степени. Кога кората ќе се олади, се преполовува. Се мати слатката павлака, на која се додава 1 лажица мед. Желатинот со 4 лажици вода се вари додека не зоврие и сето тоа се додава на смесата со слатката павлака. Филот се нанесува на кората и тоа се поклопува со другата половина. По желба, колачот се прелива со глазура, која веднаш по варењето на чоколадото, млекото и зејтинот, се мачка врз кората. Кога ќе се олади, се сече на коцки…
Децата уживаат во овој колач…Израдувајте ги ! а Вие…
Уживајте!!!