Состојки:
1 кг поситен компир
4,5 лажица масло
1 лажица рузмарин
4 чешчиња лук
6,7 коцки мраз
2 лажички сол
по потреба мешан зачин
малку бибер
Подготовка:
Компирот се лупи и се става во тенџере, се налева со вода да ги опфати компирите и еден прст над нив. Се стават коцките од мраз и солта се остава да отстојат пет минутки компирот да го испушти скробот, потоа го вадиме мразот ако останал и ги ставаме на загреена рингла 3 минути. Ја расипуваме водата и додаваме мешан зачин. Во тавата го ставаме маслото и низ целата тава го посолуваме рузмаринот и исецканите чешчиња лук. Го редиме компирот го посипуваме со бибер. Печеме во загреена релна на 220 степени околу 40 до 50 минути.
One comment
Sile
11 декември, 2014 at 19:23
Shto znachi “ja rasipuvame vodata”? Dali treba da se isturi celata voda od obarenite kompiri pred tie da se stavat vo rerna za pecenje?