Професионален трик: Највкусниот печен компир

popara11 декември, 20141min01
11

Состојки:

1 кг поситен компир

4,5 лажица масло

1 лажица рузмарин

4 чешчиња лук

6,7 коцки мраз

2 лажички сол

по потреба мешан зачин

малку бибер

Подготовка:

Компирот се лупи и се става во тенџере, се налева со вода да ги опфати компирите и еден прст над нив. Се стават коцките од мраз и солта се остава да отстојат пет минутки компирот да го испушти скробот,  потоа го вадиме мразот ако останал и ги ставаме на загреена рингла 3 минути. Ја расипуваме водата и додаваме мешан зачин. Во тавата го ставаме маслото и низ целата тава го посолуваме рузмаринот и исецканите чешчиња лук. Го редиме компирот го посипуваме со бибер. Печеме во загреена релна на 220 степени околу 40 до 50 минути.

 

 

One comment

  • Sile

    11 декември, 2014 at 19:23

    Shto znachi “ja rasipuvame vodata”? Dali treba da se isturi celata voda od obarenite kompiri pred tie da se stavat vo rerna za pecenje?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma