Сос од јогурт, сирење и зачини
10 јуни, 20140
Состојки
• 0,5 литар јогурт
• 2 мали лажици свежи тревки и зачини: босилек, оригано, мајоран, мајчина душица, магдонос, рузмарин, или ½ мала лажица црн или бел бибер, коријандер или чили во прав
Подготовка
Подгответе цедалка за јогурт, сито или малечка цедалка со три слоја. Поставете чиста газа или хартија за филтер кафе. Поставете ја цедалката или ситото врз голем сад.
Налејте го јогуртот и покријте го со пластична фолија. Садот оставете го во фрижидер околу 24 часа. Потоа, процедете убаво и отстранете ја течноста.
Измешајте ги зачините со сирењето кое сте го добиле од јогуртот. Потоа, покријте го садот и оставете го во фрижидер уште една недела. Сервирајте по две големи лажици по порција.