ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
* 2 шољи рендани јаболка
* половина шоља шеќер
* 1 шоља гриз
* 1 јајце
* 1 шоља мелени ореви
* 1 шоља суво грозје или брусница
* половина шоља масло
* 1 прашок за пециво
*1 шоља млеко
ЗА ГЛАЗУРАТА:
* 100гр чоколадо за готвење
* половина шоља млеко
* 2 лажици маргарин
*4 лажици шеќер
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
Од горенаведените состојки направете изедначена смеса, ставете ја во подмачкан и побрашнет плех или врз хартија за печење и печете на 180 степени околу 20-30 минути.
Рерната треба претходно да биде загреана. Оставете го колачот да се излади. Подгответе ја чоколадната глазура, односно прелив од горенаведените состојки и полиете го колачот. Колачот е многу сочен, не се користи брашно бидејќи тука е гризот како замена и според нас многу подобра варијанта. Брзо, лесно некомплицирано, а многу вкусно, ви препорачуваме да го пробате!