Потребни состојки:
- 2 поголеми тиквички
- лажуца пармезан
- лажица сецкан магдонос
- малку босилек
- мала главица кромид
- 2 чешниња лук
- сол
- лажица кисела павлака
- сирење
- домати
Начин на подготовка:
Исечете ги тиквичките на кругови дебели десетина сантиметри. Со лажица извадете ја средината, така што ќе добиете корпа, но средината сочувајте ја. Потоа тиквиците малку посолете ги и премачкајте ги со лук.
На малку масло пропржете го кромидот и лукот и средината од тиквичката. Додадете исецкан домат и зачини, па продолжете да пржите додека не испари сокот од доматот. Во оладената смеса додадете пармезан и кисела павлака. Тиквиците наредете ги во подмачкан плех, полнете ги со фил и печете околу 15 минути на 180 степени. Сервирајте и украсете со магдонос.