Потребни состојки:
За кора:
8 белки
250 г. шеќер
50 г. чоколадо
50 г. маргарин или маслац
120 г. брашно
За фил:
10 банани
8 жолчки
500 мл. млеко
100 г. брашно
2 лажици ванилин шеќер
250 г. шеќер
250 г. маргарин или маслац
100 г. чоколадо за готвење
Потребно е уште:
малку млеко за полевање на кората
малку рендано чоколадо за украсување.
Подготовка:
За почеток преполовете ги потребните состојки за кора. Во сад за мешање ставете 4 белки и изматете ги во цврст снег. Потоа постепено додавајте 125 г. шеќер матејќи го сето време.
Посебно стопете 25 г. чоколадо и 25 г. маргарин, а потоа додадете ги во снегот од белки.
На крајот измешајте 60 г. брашно и сето тоа убаво да се соедини.
Помала тепсија обложете ја со хартија за печење, сипете ја смесата и печете во загрена рерна на 200 степени. Проверете со чечкалица дали е кората печена.
Постапката повторете ја со останатиот материјал и направете уште една кора.
Жолчките, шеќерот, ванилиниот шеќер и брашното изматете ги во малку млеко, а остатокот од млекото сварете го. Во топлото млеко измешајте ја подготвената смеса и продолжете со варење, мешајќи сето време, додека смесата не се згусне.
Густата смеса тргнете ја од рингла, додадете 100 г. чоколадо искршено на коцки и чекајте да се стопи, а потоа добро промешајте и оставете да се олади. Во оладената смеса додадете мек маргарин и матете додека убаво се соедини.
Филот поделете го на два дела, а оставете малку и за украсување.
Првата кора малку натопете ја во млеко, ставете на послужавник и намачкајте го филмот. Врз него наредете банани по должина исечени на половина. Врз бананите ставете ја втората половина од филот и ставете ја втората кора натопена во млеко. Премачкајте со остатокот од фил и украсете со рендано чоколадо.