Потребни состојки:
9 лажици вода
200 грама шеќер
150 грама мелени ореви, бадеми или лешници
250 грама мелени бисквити
170 грама маргарин
100 грама чоколадо за готвење
1 лажиче рум
– Подготовка
За прелив
100 грама чоколадо за готвење
1 лажиче масло
Подготовка:
Во тенџере додадете ја водата и шеќерот и загрејте на умерена температура. дури шеќерот не се растопи комплетно.
Додадете го маргаринот, тргнете од оган и мешајте дури не се растопи.
Кога маргаринот ќе се растопи, додадете ги оревите и бисквитите и мешајте дури не добиете густа и компактна маса.
Добиената содржина, поделете ја на 2 дела.
Чоколадото растопете го на пареа и размешајте го со едниот дел, а во другиот ставете малку рум.
На тацна ставете мрсна хартија за печење и префрлете го првиот дел од смесата (тој со чоколадо) и со раце обликувајте квадрат.
Врз него, на истиот начин, ставете го и другиот дел од смесата.
Остатокот од чоколадо растопете го на пареа, додадете малку масло и прелијте ја бајадерата.
Бајадерата ставете ја во фрижидер да се излади, а следниот ден исечете ја на на коцки со големина по желба.
2 comments
MAGDALENA
6 август, 2015 at 21:55
SUPERE
MAGDALENA
6 август, 2015 at 21:54
SUPER