Неодолив вкус: Espresso Dolce

popara7 април, 20161min00
14

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

8 жолчки

8 супени лажици шеќер

1 литар слатка павлака

250 грама Маскрапоне (Маскарпоне може да се купи во добро снабдените продавници но може и лесно да се приготви. За тоа е потребно 1 литар шлаг кој се загрева на 90 °C, се додаваат 5 милилитри лимонова киселина или пропорционално лимонов сок и 10 минути полека се меша дури шлагот не се стврдне. Накрајот, таа маса треба да се завие во крпа и се остава да отстои.)

300 грама пишкоти или бисквитите

4 мали шолји еспресо кафе

50 милилитри ликер по желба ( се препорачува ликер бадеми )

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Во подлабок сад со миксер изматете ги жолчките и шеќерот, а во друг сад павлаката и маскрапонето. Потоа двете смеси соединете ги мешајќи со лажица. Во правоаголен сад, со длабочина од 6 до 7 сантиметри, на дното ставете ги пишкотите или бисквитите натопени во претходно измешаните еспресо кафе и ликер.

Смесата од јајцата, шеќерот, слатката павлака и маскарпонето истурете ја преку пишкотите.

Одозгора насипете мелено кафе и колачот оставете го во фрижирдер околу 3 часа пред да го сервирате.

Уживајте!!!

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag