Подготовка:
Излупете ги компирите, ставете ги во сад, прелијте ги со вода која сте ја посолиле и закиселиле со лимонтус. Кога компирите се до пола сварени, тргнете ги од оган исцедете ги од вода и сo лажичка извадете ја средината.
Исчистете го кромидот, исечкајте го ситно и ставете го во тенџере со 1 лажица масло. Кога кромидот ќе се испржи, додајте го месото и испржете го добро. Посолете гo, ставете црн пипер и тргнете гo од оган, а потоа додајте 1 јајце и сецкан магданос. Додајте го оризот кој претходно сте го обариле.
Со оваа смеса полнете ги компирите. Редете ти во тава, а преку секој компир ставете малку путер. Изматете млеко со јајцата, колку компирите да се облејат со течност. Ставете ги во рерна внимавајќи да не се исушат. Служете ги со салата од домати.
Состојки:
- 1 кг. компири средна големина
- 1/2 кг. телешко месо
- 1 филџан ориз
- 2 главици кромид
- 3 јајца
- масло
- путер
- магданос
- бибер и сол