За рецептот ќе ви бидат потребни:
– 2 тегли потпечени црни домати
– 1/2 килограм мешано мелено месо
– пармезан
– морков
– 1 тегла пелати (цели лупени домати)
– зачини
– нане
– кромид
– лук
– магдонос
– нане
– лажица сенф
Подготовка:
Во тава се пропржува ситно исецкан кромид, се додава ситно изрендан морков, се додаваат 3 чешниња ситно исецкан лук и се додава месото. Се зачинува. Се пржи се додека не добие убава боја и не биде готово месото.
Пред самиот крај (10 мин) се додаваат ситно исецкан магдонос, лажица сенф, и пелатите од теглата. Се динста додека не се добие хомогена конзистенција на доматите со месото.
Во огноотпорна керамичка тава се реди ред домати, ред од месото и така се додека не се заврши смесата. Врз последниот слој се става пармезан. Се пече околу 20 минути на температура од 150 степени или додека сметате дека е готово.
Пријатен апетит!