Парфе торта

popara25 јуни, 20181min00
6

Подготовка:

Бисквит добиваме со тоа што, белките ќе ги изматиме со шеќер, додека не се згусне, додаваме жолчки, брашно и какао. Подготвената смеса ја печеме во кружен калап околу 25 см. Испечениот и оладен бисквит попрскајте го со рум и млеко.

Темен крем:

Шеќерот и водата варете го на тивок оган, изматете 2 белки и посебно 5 жолчки. Сирупот од шеќер полека додадете го во белките, а потоа и жолчките соединете ги со зашакерените белки. Оваа смеса помешајте ја со лажица, не со миксер. Оставете да се олади, па додадете слатка павлака и на крајот желатин. Оваа смеса ставете ја во кружен калап, со големина како и оној од  бисквитот. Потоа оставете добро да се стегне и олади.

Светол крем:

Идентично како и за темниот крем, само што чоколадото е бело. И овој крем треба да стои во калап како и темната.

Двата крема кога ќе се стегнат, ставете ги на бисквитот, прво темниот, па светлиот. Растопете чоколадо со масло и со оваа глазура декорирајте ја тортата.

Состојки:

Бисквит:

  • 3 јајца
  • 7 лажици шеќер
  • 7 лажици брашно
  • 2 лажици какао
  • 5 лажици млеко со малку рум

Темен крем:

  • 10 лажици шеќер
  • 300мл вода
  • 3 жолчки
  • 2 јајца
  • 200гр темно чоколадо
  • 250мл слатка павлака
  • 3 кесички желатин

Светол крем:

  • 10 лажици шеќер
  • 300мл вода
  • 3 жолчки
  • 2 јајца
  • 200гр бело чоколадо
  • 250мл слатка павлака
  • 3 кесички желатин

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag