Сè што ни треба од еден оброк: практично, лесно, вкусно и здраво!
Зеленчукот и јајцата се идеална комбинација за денови кога ништо не ви се подготвува и не ви се готви долго време, па овој едноставен рецепт е идеален за тие денови. Покрај тоа, состојките се здрави, не се претерано калорични, додека целата комбинација е многу заситувачка.
Јајцата се една од главните состојки на традиционалната шпанска кујна, а овој омлет се комбинира со други класични состојки (како свеж зеленчук), една од највкусните кујна од Европа, пишува “Прашање на вкус“.
Состојки:
2 лажици маслиново масло
1 лажица несолен путер
500гр млади компири
1 глава кромид
1 голема портокалова пиперка, бабура
1 лажичка сол
½ лажичка мелен пипер
10 големи јајца
2 лажици сецкан магдонос
Подготовка:
Растопете го маслото и путерот во голема тава на умерен оган. Додајте компири во тавата, во рамномерен слој.
Гответе 6 минути, повремено ги мешајте се додека не добие светло-златна нијанса. Додадете кромид,лук, пиперка, кромид, сол и црвен пипер. Внимателно промешајте. Гответе 3 минути, додека лукот не стане проѕирен. Во голем сад, изматете ги јајцата со преостаната сол и бибер и измешајте го магдоносот. Истурете ја смесата врз компирот. Лесно комбинирајте го зеленчукот и јајцата. Гответе на умерена температура додека јајцата не се зацврстат околу рабовите, 4 минути. Печете 6 минути.
Ослободете ги рабовите на омлетот со лопатка и сервирајте веднаш, со тортелини во шпански стил.
Да се излади на собна температура. Посипете го со маслиново масло одозгора, и исечете го на парчиња.