Со овој трик, нема да морате да го фрлите вашиот стар леб, тој ќе омекне и ќе биде како нов. Сè што ви треба е печка, малку вода и малку труд ?. Можете да направите сендвичи од леб или лепчиња со намаз.
Продукти:
- Еден стар леб
- Малку вода
Чекор еден
Исечете го лебот на парчиња и натопете го. Оставете вода од чешма да тече полека, без оглед дали водата е топла или ладна. Целта е само малку да ја навлажните кората затоа што ако се навлажни премногу ќе се распадне.
Чекор два
Загрејте ја рерната на 150°C и ставете го навлажнетиот леб на садот за печење. Ниската температура ќе ја загрее водата, предизвикувајќи лебот да се пече одвнатре и да омекне. Печете до 15 минути, во зависност од големината на лебот и количината на вода што тој треба да ја апсорбира. Кога ќе завршите со печење нежно исцедете го лебот.
Третиот чекор
Уживајте во вашиот нов леб!
Токму така, лебот е крцкав однадвор и мек одвнатре!
Сега кога знаете како да го освежите лебот, никогаш повеќе нема да морате да фрлате стар и тврд леб! Со овој леб можете да направите сендвичи за ручек или да ги сервирате со вашето омилено сирење.