Во вкусна пица уживаат и големите и помалите. Иако неправедно е класифицирана како брза храна, може да биде многу здрава и интересна закуска. Ако вие и вашите најблиски го јадете ова јадење, ви донесуваме одличен и фенси рецепт за лажна пица која е подготвена за многу кратко време.
Состојки за лажна пица:
– лиснато тесто
– сирење (моцарела или друго по желба)
– доматно пире во тетрапак
– хартија за печење
Подготовка:
1. Двете лиснати теста проширете ги и развлечете го тестото со дебелина од неколку милиметри и ставете го едно врз друго на садот за печење на кој е веќе поставена хартијата.
2. Ставете го тестото едно врз друго и покријте го со чинија (со внатрешноста свртена кон тестото). Плочата служи како урнек.
3. Со нож направете круг околу чинијата и исечете го остатокот тесто и ќе добиете два круга.
4. Отстранете ха чинијата и на долното теско ставете ја мешавината од домат и босилок, додадете го сирењето и полопете го дро другото тесто.
5. Нежно притиснете ја средината на кругот со чаша свртена надолу и исечете го тестото од стаклото до крајот со нож, за да ја исечете пицата на парчиња.
6. Потоа фатете го секое парче и свртете го двапати околу оската.
7. Печете ја пицата на 200 степени од 20 до 25 минути, или додека тестото не биде златно жолто.
Совет:
Пред да ја ставите пицата во рерната, премачкајте го тестото со сурово јајце за да му дадете крцкава златна жолта кора. За да го подобрите вкусот, можете да ставите малку оригано, сол и шеќер во доматната паста. Можете да ја збогатите вашата пица со состојките што ги сакате.