Најубавите јајца со природна боја и многу домаќинки со години уживаат во рецепти со природни бои.
Доколку сакате да ги изненадите домашните со посебна декорација овој Велигден, ви предлагаме да го пробате овој рецепт со варено вино.
Подготовката е лесна, треба само да ги варите јајцата во темно црвено вино околу 7 минути.
Важно е јајцата да бидат целосно потопени во течноста, а кога ќе се сварат, оставете ги да стојат во виното уште 12 часа. Можете да ги готвите во вечерните часови и да ги оставите покриени преку ноќ. Наутро, извадете ги на чинија и оставете ги да се исушат.
Не ги бришете, затоа што кога ќе се исушат, ќе изгледаат како да се покриени со тенок слој на кристален песок. На посилно светло, ќе заблескаат како вистински кристали.