Ако сакате да јадете нешто слатко и да не поминете многу време во кујната, овој десерт е одлично решение. На Фејсбук за задоволство, таа се сподели со нас и беше топло препорачана од нашата читателка Маргарета Клинчиќ, која вели дека не е експерт за печење.
Состојки за торта:
½ литри млеко
1 инстант торба со пудинг со ванила
3 лажици шеќер бисквити со полнење желе и чоколадо (на пр. Јафа)
колачиња со путер (пр. Петит Беуре)
Состојки на глазура:
100 грама чоколадо
50 грама путер
3 лажици вода
3 лажици шеќер
Подготовка:
Во плитка чинија ставете тврди бисквити со путер за да го покриете дното.
2. Истурете го врелиот пудинг со ванила што сте го приготвиле со инстант пудинг, млеко и шеќер.
Важно е пудингот да е жежок за да ја омекне подлогата. Ако сакате тортата да биде повеќе кремаста, дуплирајте ја количината на млеко, шеќер и инстант пудинг.
3. Ставете ги колачињата Jафа свртени надолу над пудингот, со дел од чоколадото надолу, покривајќи ја целата површина на пудингот од ванила.
4. Се топи чоколадо, шеќер и вода за да формира густа смеса. Тргнете од топлина, промешајте со путер и додека е топло прелијте ја преку целата торта.
5. Послужете ја тортата добро разладена со омилениот пијалок.
Совет плус:
Исто така, тврдите бисквити можете да ги поставите во калап за торта и да го повторите истиот процес за да ги изненадите гостите со вкусна торта.