Бидејќи во игра се само две состојки, убавината на пијалокот зависи токму од квалитетот на намирниците и од вештината во подготвување на кафето…
Espresso tonico е ледено кафе на мексикански начин. Кога “пече” сонцето, ледениот тоник и еспресото се служат со мраз, па се пијат под сомбреро.
Не е неопходно да додадете шеќер, затоа што веќе има во газираниот пијалок, а меурчињата даваат дополнителна доза освежување, дури и кога мразот ќе се стопи.
Нема правила во подготовката на овој пијалок, во зависност од вкусот, некои претпочитаат тоник од ѓумбир, други претпочитаат грејпфрут, а некои го избираат класичниот. Ако две еспресо се кофеинска бомба за вас, останете на едно и истурете го во чаша мраз и тоник кога ќе се олади.
Бидејќи има само две состојки во игра, убавината на пијалокот зависи токму од квалитетот на намирниците и од вештината во подготвување на кафето – и напорот се исплати. Редоследот е исто така важен, затоа што со додавање кафе во тоник ќе добиете повеќе пенлив пијалок. За да го постигнете ова, истурете го еспресото во чашата со тоник одеднаш, односно избегнувајте да се истура полека.