Состојки за подлога:
- 450 грама компири
- 3 лажици маслиново масло
- 2 лажички сол
- ½ лажичка бибер
- 1 лажица рендан пармезан
Состојки за полнење:
- 5 јајца
- 200 мл млеко
- 1 домат
- 50 грама млад кромид
- 100 грама сланина
- 100 грама чедар
- 1 лажичка лук во прав
1. Загрејте ја рерната на 200 степени Целзиусови степени.
2. Излупете ги компирите и исечете ги на тенки парчиња (кругови).
3. Компирите измешајте ги со маслиновото масло, ренданиот пармезан и зачините. Круговите наредете ги по должината дното и работ на огноотпорната тава. Печете кратко 15 минути.
4. Во меѓувреме, испржете ја сланината додека не стане крцкава. Исечете ја на парчиња, а потоа додадете ги во изматените јајца, млеко, сирење, зеленчук и зачини.
5. Оваа смеса истурете ја преку компирите и вратете ги во рерната уште 30 минути.
6. Послужете топло со салата по желба.
Добар апетит!