Брза бисквитна торта со цреши.
Состојки:
- 700 гр бисквити (пти-бери или плазма)
- 1 л јогурт
- 300 гр мелени бисквити
- 200 гр шеќер во прав
- 1 ќесичка ванилин шеќер
- 100 гр темно чоколадо
- 350 грама вишни
- шлаг или слатка павлака
Начин на подготовка:
1. Скршете ги бисквитите на поголеми парчиња, додадете ги мелените бисквити, ванилиниот шеќер и шеќерот во прав и сè добро измешајте. Истурете го јогуртот над смесата и промешајте повторно додека не се соедини.
2. Истурете половина од смесата во калапот и подлабоката средна тава и израмнете со шпатула. Истурете ја растопената чоколада преку смесата, а потоа додадете ја и другата половина од смесата, во која исто така ги додадовте црешите. Додадете шлаг или слатка павлака одозгора.
3. Пред сервирање, оставете ја тортата во фрижидер најмалку два часа за да се зацврсти.