Пробајте го овој супер рецепт на познатиот кувар за паста со печурки и пармезан
Состојќи:
- 150 гр тестенини
- 2 чешлиња бел лук
- 250 гр печурки (шампињони или вргањ)
- 25 грама пармезан
- 2 лажици павлака
- пола лажица малиново масло
Припрема:
сварете ги тестенините во солена вода поред упатството на кесичката и пота исцедете ги со тоа што ќе зачувате пола шоља од водата во кои ги подготвувавте. Исецкајте ги двете чешлиња бел лук.
Во длабок сад истурете го маслиновот масло за гортвење и додајте го белиот лук и издинстајте го околу минута време и додадете ги измиените и исецкани печурки. Може да додадете сол и бибер според вкус и пржете ги околу 8 минути, повремено мешајќи ги. Потоа додадете ги тестенините и шољата вода. Изрендајте го пармезанот и додадете го во садот како и павлаката и се заедно да се измеша и така да се пропржи уште минута две.
Се служи топло, со рендан пармезан и бело вино.