Состојки:
1 парче крап големина 2-2,5 кг
3 компири
1 чаша ориз
1 кромид поголем
3 чешниња лук
1 морков
1 целер
сол
бибер
маслиново масло
сок од половина лимон
Подготовка: исецкајте половина кромид , морковот и целерот и пржете кратко во многу малку масло. Сварете го оризот во солена вода, а потоа додадете го во зеленчукот.Компирите се сечат на прстени дебели половина сантиметар. Зачинете ја оваа смеса со сол и бибер. Исцедете мешавина од сол, бибер и маслиново масло од внатрешната страна на исчистениот крап. Наполнете го затворете го со навој или чепкалки за заби и ставете во подмачкана тава. Ја преливаме со сосот од сол, бибер, маслиново масло и сок од лимон и во парчињата ставаме кромид и лук исечени на тенки парчиња. Печете на 200 степени за еден час и десет минути, додека рибата не се зацрвени. Послужете со зелена (или некоја друга свежа) салата.