Состојки:
- 600 гр компир
- 2 дл млеко
- 2 дл слатка павлака
- 4 жолчки
- 150 гр изрендано сирење ементалер
- 50 гр путер
- сол
- морско оревче
- 4 белки
- 150 гр сечкана шунка
Подготовка:
Измиениот компир сварете го во лушпа, исцедете го и ситно исецкајте го или изрендајте го. Ставете ја и шунката. Загрејте ги млекото и павлаката, па пред да зоврие ставете го исечениот компир. Додајте ги жолчките, изренданото сирење и путерот и измешајте добро. Посолете па зачинете со морско оревче, сол и бибер.
Од белките и малку сол направете цврст снег. Половина од снегот измешајте го со смесата од компири, а другата половина измешајте ја со миксер. Земете голем сад за печење, премачкајте го со масло и наполнете го со смесата од компири.
Печете ја тортата на 200 степени околу 45 минути.