Дијабетичарите не смеат да внесуваат шеќери, па често мора да се откажат од благите работи, особено од домашно подготвените слатка кои содржат многу шеќер. Затоа Ви претставуваме рецепти за мармалад и џем, кои се подготвуваат со вештачки засладувач и кои можат да ги конзумираат сите, бидејќи се безбедни и за дијабетичари. Овие рецепти им ги препорачуваме и на оние кои се на диета 🙂
Мармалад од праски:
Потребни состојки:
1,5 кг нектарин/вештачки засладувач
4 ќесички желатин
600 мл. сок од јаболка
2 лажички фруктоза
3 кг. Праски
Припрема: Праските измијте ги, излупете ги и испасирајте ги. Во изгмечените праски додајте го сокот од јаболка и фруктозата. Смесата ставете ја во тенџере на оган и гответе со постојано мешање. Откако течноста ќе испари, тргнете го тенџерето од оган. Желатинот разматете го во студена вода и оставете го да набабри. Потоа додадете го во мармаладот и добро промешајте. Мармаладот ставете го во тегли додека е сеуште топол.
Џем од кајсии:
Потребни состојки:
1 кг кајсии
1 диња
1 лимон
250 гр. вештачки засладувач
Припрема: Кајсиите измијте ги и излупете ги, а дињата измијте ја и отстранете и ги семките. И кајсиите и дињата исецкајте ги на ситни коцкички.
Изматете го овошјето со миксер и во смесата додадете сок од 1 лимон. Во смесата додајте 100 мл. вода и шеќер и во тенџере на сад варете го џемот се додека не испари течноста. Постојано мешајте, а кога џемот ќе се згусне, оставете го 4 минути да врие.
Како и мармаладот, и џемот ставете го во тегли додека е уште топол.