Тортелини со портобело печурки и бело вино

popara13 октомври, 20111min00
recept

Состојки:

  • 500 гр. тортелини со сирење
  • 2 големи портобело печурки
  • 100 мл. бело вино
  • 2 чешниња лук.
  • 1 лажица ситно сецкан магдонос
  • 100 гр. Пармезан
  • 100 гр. Путер
  • 250 мл. Павлака
  • Сол и црн пипер

Припрема:

Сварете ги тортелините во солена вода, а откако ќе се сварат исплакнете ги со студена вода и оставете ги да се изцедат.

Печурките добро измијте ги и отстранете им ги стеблата, а потоа исецкајте ги на ленти.

Во тава на тивок оган додајте го виното, магдоносот, ситно исецканиот лук и печурките. Динстајте се додека печурките не омекнат и не потемнат, околу 10тина минути.

Во посебна тава на оган растопете го путерот, а потоа додајте ја павлаката и постојано мешајте околу 3 минути. Тргнете ја тавата од оган и додајте го пармезанот.

Вака приготвениот сос додајте го во тавата со печурки, додадете сол и црн пипер и промешајте. Од тортелините ставете во чинија за сервирање, па прекријте ги со приготвениот сос од печурки, бело вино и павлака. Добар апетит!

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma