Ароматичен ролат од јагнешко

30 септември, 20100
rolatmeso

Јагнешкиот бут внимателно одвоете го од коските,а подебелите краеви внимателно засечете ги за да добете голема шницла.Површината на месото истријте ја со вегета,рузмарин и згмечен лук. Потоа испрскајте го со сок од лимон и преку се наредете ја тенко исечената пршута. Формирајте ролат, убаво заврзете го со готварски конец и однадвор малку посолете го. Вака приготвениот ролат запржете го во тавче од сите страни, заедно со зеленчукот. Потоа ролатот извадете го од тавчето и ставете го во соодветна тепсија заедно со зеленчукот, налејте малку вода, покријте го со алуминиумска фолија и ставете го да се пече на 200 степени околу 45 минути. Компирите излупете ги и кусо околу 5 минути варете ги и потоа исцедете ги. Отстранете ја фолијата од ролатот, додадете ги компирите, измешајте ги со зеленчукот и ставете да се пече уште 20-25 минути. Од печениот јагнешки ролат отстранете го конецот кусо оставете да се излади и потоа исечете го на кришки.
2 кг јагнешко месо
2 лажички рузмарин
50 мл масло
3 чешниња лук
2 лажици сок од лимон
50 гр пршута(тенко исечена)
1 лажица вегета
1 кг помали компири
150 гр моркови
100 гр корен од целер
100 гр магдонос
Совет: Се служи со зеленчук и зелена салата.
Време на подготовка: околу 2 часа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *