Предвидувањата за Кина во 2011 година

23 декември, 20100
china11

2011 година е потенцијална турбулентна година за Кина, колку турбулентна ќе зависи од тоа, како претензииите на Пекинг ќе се справат со бурата од политички, економски и дипломатски притисок. Дали светот влегува во раните фази на глобалната трговска војна, или пак доаѓа почетокот на глобалниот економски ребаланс, кој конечно може да готави светот на прав пат за одржлив економски раст по 2015 година? Сепак, Кина ќе ја има главната улога во одговорот на ова прашање во 2011 година. Како што Американската економија не успева најдобро да се ревитализира, Кина може да очекува да се најде под голем притисок за да ја цени својата валута. Акциите на развиените економии земји и одговорите на Кина – или може да го забрза почетокот на глобалната трговска војна или пак може да забрза рабалансирањето на Кина, како би се довела светската економија на поздрава основа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi