Wi-Fi-то ги убива нашите дрвја!

25 ноември, 20100
wifid

Иако многу луѓе се сомневаа во лошата страна и влијанието на безжични мрежи, никој навистина не пронајде никаков доказ дека тоа влијае на луѓето воопшто. Меѓутоа, научниците од холандскиот град Alphen aan Rijn станале загрижени за дрвјата во нивната област и одлучиле да спроведат студија и да видат што се случува. Во нивната студија, тие откриле дека во текот на последните 5 години, листопадни дрвја во западниот свет се погодени од зрачењето од мобилните телефони, а исто така и од безжичните мрежи. Всушност, повеќе од 70 отсто од дрвјата во урбаните области на Холандија се покажува знаци на “Wi-Fi болест”. Симптомите вклучуваат варијации во раст, пукнатините во кората. Ако се погледне назад пред 5 години, само неполни 10 отсто покажувале вакви знаци. Научниците ја спровеле оваа студија, откако тие забележале некои абнормалности на дрвата и тие неможеле да се објаснат со познати вирусни или бактериски инфекции. Во меѓувреме, надвор од градските средини, дрвјата се чини дека биле во ред и не страдаат од било какви знаци на “болеста од Wi-Fi” Општо земено, Wi-Fi нема да ни предизвика никакви проблеми засега, а телефонското зрачење од мобилните е многу помоќно, но се уште ништо не е докажано дека тоа е лошо за човекот. Ќе треба да се живее во жариште на Wi-Fi една година за да се апсорбира истата количина на радио бранови, како што би се добила од 20-минутен телефонски повик!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi